Mange danskere – og især danskere der er vokset op i provinsen – har helt naturligt haft jagt helt inde på livet siden deres unge teenageår. At gå på jagt er nemlig en væsentlig del af en hel del danskeres tilværelse, og der er bestemt intet der ser ud til at kunne lave om på denne tendens. Faktisk har de på intet tidspunkt væres så stort et antal jægere herhjemme som der er i dag; og måske lidt overraskende er det ikke kun mændene der føler trang til at tage på jagt; de danske kvinder pynter nemlig også ganske fint på statistikkerne. Hvis du også skulle være interesseret i at gøre jagt til din nye yndlings fritidsbeskæftigelse, så skal du endelig læse videre her. For her får du nemlig 4 ting, som du skal have styr på før du tager på jagt.
1. Hvor gammel skal man være for at gå på jagt?
Før du i det hele taget kan begynde at overveje at gå på jagt, så kræver det naturligvis at du kvalificerer dig til at kunne tage et jagttegn. Et jagttegn svarer nemlig lidt til et kørekort, og på samme måde som du ikke må køre bil uden et kørekort, så må du heller ikke gå på jagt uden et gyldigt jagttegn. For at kunne få et jagttegn, så kræves det først og fremmest at du er fyldt 16 år, og hernæst at du består den såkaldte jagtprøve. På fuldstændigt samme måde som en køreprøve, så består en jagtprøve af både en teoretisk og en praktisk del, der naturligvis skal bestås inden man får lov til at kalde sig selv for jæger. I den teoretiske del vil du derfor blive præsenteret for en række spørgsmål der handler om jagt og vildt – og her skal du svare rigtigt på mindst 36 af de 40 spørgsmål. I den praktiske del skal du til gengæld på tilfredsstillende vis kunne demonstrere, at du er i stand til at håndtere et skydevåben. Jagtprøven vil finde sted hos Naturstyrelsens lokale afdelinger, der er fordelt landet over.
2. Hvor må man gå på jagt?
Som ny jæger er det selvfølgelig også vigtigt, at man har styr på, er hvor det egentligt er muligt at gå på jagt i Danmark. Man kan jo af gode grunde ikke bare tage jagtgeværet med til et hvilket som helst område, og dernæst begynde at skyde løs på alt der bevæger sig. Der findes nemlig en forholdsvis streng lovgivning i forbindelse med hvor man må gå på jagt i Danmark. Du må nemlig som udgangspunkt gå på jagt i de såkaldte fisketerritorier og et udvalg af landets naturreservater, hvilket typisk vil betyde jagt på åbent vand fra en båd eller jagt i skovområder til fods med enten jagtgevær eller bue. Så det er naturligvis med at holde ordentligt styr på de områder i nærheden af dig, hvor du på udvalgte tidspunkter af året må gå på jagt. Læs hvor du må gå på jagt her, så du altid er sikker på at du overholder loven til punkt og prikke.
3. Hvad er der jagt på nu?
Det næste du skal have styr på er nu hvilke dyr du egentlig må jage, og ikke mindst hvornår. Det er nemlig ikke tilladt at jage f.eks. kronhjorte eller ænder hele året – men på specielt fastlagte tidspunkter i løbet af året. Disse periodemæssige begrænsninger er først og fremmest en kontrolinstans, der er beregnet til at tage hensyn til de forskellige pattedyrs og fugles yngleperioder. Du kunne derfor prøve at læse mere om jagttider her inden du læser videre. Med hensyn til hvilke dyr der må jages i Danmark, så vil der overordnet set dreje sig om de følgende 3 kategorier:
- Fugle: herunder andefugle, hønsefugle, blishøner, vadefugle, sølvmåger, ringduer og kragefugle.
- Pattedyr: herunder hovdyr, rovdyr og støttetandede dyr.
- Invasive arter: herunder mink og mårhunde. Invasive arter må jagtes året rundt.
Få styr på, hvad du må jagte her, og ikke mindst hvornår der er jagtsæson på de forskellige dyrearter.
4. Hvad skal jeg overveje, når jeg skal købe riffel?
Nu hvor du forhåbentligt er blevet en lille smule klogere på hvordan, hvor og hvornår du må gå på jagt i Danmark, så vil det være på sin plads at gå en smule mere i dybden med hvilken type riffel du bør vælge. Dette er bestemt ikke et enkelt valg, idet der nemlig findes et kæmpestort udvalg af forskellige modeller på markedet i dag. Nok de 3 vigtigste ting du skal overveje når du vælger jagtriffel er:
- Hvilken kaliber?: idet du jo netop er nybegynder, så anbefales det på det kraftigste at du vælger en af de mere almindelige typer kaliber. Dette skyldes selvfølgelig først og fremmest, at du med en standardkaliber altid vil kunne finde en forhandler der kan sælge dig nye patroner, når du løber tør.
- Hvad med geværets rekyl?: netop fordi du som nu jæger nemt kan blive forskrækket over din nye riffels rekyl, så anbefales det derfor at du vælger en riffel med et forholdsvis lille rekyl. Der er jo ingen grund til at slå hagen allerede ved første skud.
- Hvilket sigtekorn?: geværoptik kan fås i mange priser og kvaliteter, og som udgangspunkt vil kvalitet og pris typisk matche hinanden. Men netop fordi optikken er så vigtig, så kan det bestemt ikke anbefales at du går på kompromis med kvaliteten bare for at spare nogle kroner. Du vil jo nemlig i sidste ende blive en langt bedre jæger, hvis du har det bedste udstyr.
Læs mere om valg af riffel her, så du kan være sikker på at foretage et kvalificeret valg
Afsluttende bemærkninger
At gå på jagt er en fantastisk hobby, og det er derfor ikke overraskende at så mange danskere elsker at trække i jagttøjet. Men netop fordi jagt på mange måder er en helt unik verden, så er det selvfølgelig rigtigt vigtigt at du har 100% styr på de mange jagtregler. Klik her for at finde mange flere relevante oplysninger om hvilke skridt dy skal tage for at slutte dig til landets mange aktive jægere.